Vi kan visst påverka

Det här är en replik på en insändare i Sala Allehanda. Den handlar inte specifikt om kyrkan, men samma principer gäller i kyrkan förstås. Repliken finns också på Sala Allehandas webb.

”Fortsatt förundrad skattebetalare” skriver ”Vi kan inte påverka politiker, chefer och högre tjänstepersoner”. Men där har du fel – de politiker jag känner är ytterst lyhörda och känsliga för vad medborgarna tycker. Sen är det förstås så att de inte alltid håller med vad medborgarna vill. Men du ”skattebetalare” och alla andra medborgare kan påverka ett annat sätt också, genom att själva ta ansvar och bli förtroendevalda.

Alla kan ställa upp i kommunvalet och söka att bli invald i kommunfullmäktige. Och även om du inte blir invald till fullmäktige kan du genom medlemskap i ett parti ändå få uppdrag i nämnder och styrelser.

Jag är medlem i ett parti och har för närvarande förtroendeuppdrag i Svenska kyrkan. Jag ställer upp i kyrkovalet i år och antagligen på kommunlistan nästa år. Om väljarna och mina partikamrater så vill kanske jag då är lyckosam nog att få något uppdrag.

Det är lätt att stå på sidan och klaga på ”politiker”. Men vi ska komma ihåg att 96 procent av alla förtroendevalda i våra kommuner är fritidspolitiker (enligt SKR, Sveriges Kommuner och Regioner). De betalar i praktiken med sin tid för att få vara med och styra kommunen i den riktning de tycker är bäst.

Det är ett ansvar som det vore bra om fler vore redo att ta på sig.

Photo by AbsolutVision on Unsplash.