”Vår kyrka” behöver engagerade människor som vill jobba för kyrkans bästa

Det här är en replik på en debattartikel i Kyrkans tidning.

Leif Larsson skriver: ”De sekulära politiska partierna kommer inte att lämna Svenska kyrkan frivilligt”. Nej, varför skulle vi? Alla som vill har rätt att bilda nomineringsgrupp och ställa upp i kyrkovalet. Vi i Centerpartiet, som den folkrörelse vi är, ställer upp med många år av engagemang i Svenska kyrkan i ryggen och kunniga, erfarna och duktiga kandidater. Att Larsson och andra så hänger upp sig på denna sak i kyrkovalet har jag i andra sammanhang kallat en dimridå.

Larsson skriver vidare: ”Vår kyrka har inget behov av sekulära politiska partier”. Intressant att han så tydligt har bestämt vad ”vår kyrka” behöver. Jag menar att ”vår kyrka” behöver engagerade människor som vill jobba för kyrkans bästa, Larsson verkar tycka något annat. Det finns så mycket som kyrkan behöver att sådant Larsson kommer med knappast hjälper kyrkan framåt. Och det må vara så att partiernas nomineringsgrupper har ”överlägsna resurser”, men är det nog anledning att vi inte skulle få vara med i kyrkovalet? Nej, knappast. Det visar snarare på Larssons avundsjuka än något annat.

Vi centerpartister tror på alla människors lika värde. Det gör vi i kyrkan likväl som i övriga samhället. Vi tror på att demokrati och engagemang byggs bäst underifrån, av de som är närmast påverkade. Det gör vi i kyrkan likväl som i övriga samhället. Vi tror på ekonomisk ansvarsfullhet, att inte slösa med ekonomiska resurser. Det gör vi oavsett om vi sitter i ett kyrkofullmäktige eller ett kommunfullmäktige. Vi tror på en grön omställning, att vi tar väl hand om skapelsen genom t.ex. att använda solpaneler på byggnaders tak. Det kan vara ett stadshus likväl som ett församlingshem. Jag går till val hemma i mitt pastorat på att Svenska kyrkan ska ligga i framkant av den digitala utvecklingen. Den tanken skulle jag lika gärna tillämpa nästa år i valet till kommunfullmäktige, om jag ställer upp då.

Centerpartiets värdegrund är lätt att läsa om och utgör en tydlig varudeklaration för Centerpartiet, oavsett om det gäller kyrkan eller övriga samhället. Det ser jag som en styrka, såväl internt som utåt mot väljarna. Kyrkan är ingen isolerad ö, utan kontakt med övriga samhället. Erfarenhet från både kyrka och samhälle är om något en fördel, inte något man bör vilja utrota. Jag ska väl ändå erkänna att det är schysst av Larsson att tillstå att även vi som ställer upp i nomineringsgrupper knutna till politiska partier kan vara ”kompetenta personer”. Tack för det i alla fall.

Nej, Larsson, fokusera på vad du och Posk vill åstadkomma i Svenska kyrkan i stället för denna nästan besatthet med bland andra oss i Centerpartiet. Eller är det så att detta är det enda du vill åstadkomma i kyrkan? Ganska tragiskt i så fall. Jag tror faktiskt att vi alla vill Svenska kyrkans bästa, även om vi kanske har lite olika idéer om vad det innebär och hur vi ska komma dit. Låt oss arbeta tillsammans för det! Till slut, jag hoppas att så många som möjligt går och röstar i kyrkovalet i september. Det kan nog jag och Leif Larsson vara överens om i alla fall.