Valresultat 2017

Jag roade mig lite med att titta på förra kyrkovalets resultat in mitt pastorat Kumla, Tärna och Kila i Sala kommun. Precis som nu i valet 2021 är det tre nomineringsgrupper som ställer upp: Centerpartiet, Socialdemokraterna och POSK. Nomineringsgrupper och kandidater går att hitta här.

Här är några siffror från 2017.

• 347 giltiga röster totalt
  • 1 789 röstberättigade
  • 21,74 procent valdeltagande
  • Centerpartiet fick 171 röster, vilket gav 49,28 procent.

I år, i de senaste siffrorna vi har från kyrkan är det 1 711 röstberättigade, det har alltså gått ner lite.

Vi vet förstås inte hur det går i valet, men det blir intressant att se valdeltagande. Antalet röstberättigade har sjunkit, så även om valdeltagandet står sig i procent blir det färre faktiska röster. Så det kan alltså bli färre än förra valets 389 röster totalt, alltså färre röster att fördela på nomineringsgrupperna.

Personkryss blir också intressant att titta på. Så här såg det ut 2017 för Centerpartiet.

Alltså, Anna-Carin och Sven-Olof kryssade sig in eftersom man behöver få minst fem procent av det totala antalet röster på nomineringsgruppen för att kryssen ska räknas.

Nu är jag helt ny i pastoratet och även om jag kom på plats två i medlemsomröstningen förväntar jag mig inte kunna matcha dessa veteraner i antalet kryss. Men en plats i kyrkofullmäktige vore trevligt, just nu har vi i C alltså sju mandat.