Trettondagen

I dag är det Trettondagen och vi ska på musikgudstjänst senare idag. Trettondagen har väl aldrig varit speciellt viktig för mig men den är det i kyrkan förstås. Svenska kyrkan beskriver Trettondagen:

Trettondagen är den allra äldsta kristna högtiden. Ibland kallas stjärntydarna också för kungar eller vise män. I Bibeln står det att de hade sett en stjärna gå upp på himlen. Stjärntydarna visste att en ny stjärna skulle tändas på himlen när Guds son skulle födas, och därför följde de stjärnan. De fann Jesus i stallet och hyllade honom med guld, rökelse och myrra.

Även Evangeliska-Lutherska kyrkan i Finland skriver om Trettondagen:

I den första kyrkoordningen för den lutherska kyrkan i Sverige-Finland från 1500-talet skildras trettondagen som ”Vår Herres dopdag, som kallas för Heliga Tre Kungarnas Dag”. Också Sveriges riksvapen – Tre kronor – har sina rötter i de tre kungarnas kronor.

Jag hoppas du har en jättefin och skön Trettondag.

, ,