Svenska kyrkans företrädare måste få tycka

Lars Söderlund skriver på GP.se: ”Att ’Svenska kyrkan’ alltså skulle kunna gå fram med en egen gemensam ståndpunkt i olika politiska samhällsfrågor faller på sin egen orimlighet.” Varför Svenska kyrkan står inom citattecken är oklart, för vi vet väl ändå vad Svenska kyrkan är.

Men Söderlunds poäng är väl att företrädare för Svenska kyrkan inte kan uttala sig för alla miljontals medlemmar i kyrkan, för att alla medlemmar inte tycker likadant i alla frågor. Blir inte då följden att om någon ska uttala sig för Svenska kyrkan måste alltså alla miljontals medlemmar tycka exakt likadant i den frågan annars ska ingen uttala sig? Du hör hur absurt det blir, kyrkan ska inte få säga eller tycka något alls då.

Nu är ju inte Svenska kyrkan ett fackförbund, men hur skulle det se ut i just ett fackförbund? Måste alla medlemmar tycka lika som ledningen i varje fråga? Nej, förstås inte. Hur är det i en idrottsförening? Ett politiskt parti? Ja, ni förstår, vi kan säkert hitta många andra exempel, även om Svenska kyrkan inte heller är en idrottsförening eller ett politiskt parti.

Kanske är det bara ”politiska samhällsfrågor”, som Söderlund formulerar det, som kyrkan inte får uttala sig om. Men vad är då en politisk samhällsfråga? Det skulle kunna vara nästan vad som helst, gränsdragningen är, menar jag, omöjlig.

Nej, Söderlund, vi har företrädare för Svenska kyrkan som får och faktiskt, tycker jag, ska uttala sig å kyrkans vägnar. Ibland (egentligen alltid) kommer de uttala sig om saker som inte alla medlemmar håller med om, men så är det i en medlemsorganisation, och det är inget konstigt.

Och som ett tillägg, jag tycker faktiskt att vi som är folk- och förtroendevalda i Svenska kyrkan bör uttala oss oftare och kraftigare i olika frågor och inte bara lämna över det till de som jobbar i kyrkan. Det är en del av ansvaret man tar på sig när man är folk- eller förtroendevald, menar jag. Och jag är den första att erkänna att jag inte helt levt upp till det ansvaret.

Slutligen, det verkar som du ogillar Svenska kyrkans ställningstaganden i vissa frågor, Lars Söderlund. Men det betyder inte att kyrkan har haft fel i vad de har sagt, eller åtminstone inte fel i att de har uttalat sig. Det är klart att Svenska kyrkan (med eller utan citattecken) ska uttala sig i viktiga frågor, något annat vore absurt.