Svenska kyrkan måste fortsätta utvecklas med tekniken

Nu hoppas vi alla att ljuset äntligen kan skönjas i det mörker som omsvept oss under bättre delen av ett år nu. Vi kommer besegra pandemin och jag ser fram emot att kunna besöka kyrkorna igen för att träffa människor och uppleva gudstjänst. Även om jag verkligen gillar digital teknik så kommer nog aldrig en digital gudstjänst kunna leverera samma upplevelse som sången från församlingens medlemmar när den fyller kyrkans takvalv. Och visserligen är min upplevelse av Guds närvaro inte begränsad till kyrkorummet, men det är klart att en församling som tillsammans läser trosbekännelsen ger en speciell upplevelse. När den är som starkast är det som om Jesus själv står bredvid mig. Det är svårt att slå.

Med det sagt tycker jag att Svenska kyrkan på alla nivåer ska fortsätta med den satsning på bred front som skett under det senaste året med användningen av ny teknik. Som ett exempel vill jag lyfta min egen församling Kila som sänder gudstjänster digitalt varje vecka. De gör ett jättebra jobb och möjliggör att många kan ta del av gudstjänstens upplevelse även i dessa annorlunda tider. Men det räcker förstås inte med att sända gudstjänster, det finns så mycket mer digital teknik kan användas till, bara fantasin sätter gränser. Och där kan jag rikta viss kritik till Kila. Man får bläddra långt ner på församlingens Facebooksida för att hitta något annat än digitala gudstjänster.

Jag vill hävda att mycket av den verksamhet som våra kyrkor stod för innan pandemin kan fortsätta med digitala hjälpmedel. Visserligen kan vi tycka att det är konstigt i början, men så var det nog med digitala gudstjänster också. Vill vi så kan vi! Tillsammans!

Det är nog ingen som förnekar att Svenska kyrkan står inför många och stora utmaningar. De tar vi oss bäst an genom att arbeta tillsammans för att skapa kreativa lösningar. Ny teknik är en vital del av det pussel vi måste lägga, det är jag helt övertygad om. Det händer att jag tänker vad skulle Jesus ha tänkt om den teknik som omger oss i dag. Jag tror han skulle ha omfamnat den.

Vad tror du?

Magnus Nystedt, Salbohed, ledamot i stiftsfullmäktige

Den här debattartikeln publicerades i Sala Allehanda.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

%d bloggare gillar detta: