Svar till Transport: det här vill C i Svenska kyrkan

Jag välkomnar att Transport visar intresse för kyrkovalet 19 september (Fagersta-posten.se, 23 juli). Det är inte vanligt att man ser ett fackförbund yttra sig om kyrkovalet. Faktum är dock att kyrkovalet berör oss alla i Västerås stift, oavsett om man är medlem i kyrkan eller inte. Kyrkan innebär inte bara gudstjänster, bröllop och begravningar utan även ett fantastiskt och viktigt kulturarv som vi måste ta hand om. Kyrkan gör också mycket gott i samhället, inte minst i tider av olika typer av kris, något som berör de flesta av oss förr eller senare.

Mikael Ladman skriver att det är ”hög tid för politikerna att ge en bild av vad de vill med Svenska kyrkan”. Jag håller helt med och ska försöka svara på hans fråga.

Centerpartiet i Västerås stift vill att Svenska kyrkan ska fortsätta vara en öppen folkkyrka som välkomnar dem som söker sig till henne. En kyrka som med mod, värme och medmänsklighet har en tydlig och engagerande röst i samhället och den offentliga debatten. Alla människors lika rätt och värde är centralt för oss, att alla har rätt till ett värdigt bemötande. Vi vill se en modern folkkyrka som i Jesus Kristus fotspår präglas av delaktighet, respekt och glädje och som är lättillgänglig och öppen för alla. Det innefattar också att kyrkan ska tydligt bemöta främlingsfientliga och odemokratiska krafter och tendenser.

Vi står för en nära och trygg folkkyrka för människor i alla åldrar, i hela stiftet, en kyrka som genom församlingen är närvarande i både glädje och sorg och erbjuder tröst och stöd i livets alla skeenden. Vi tror alltså på att makt och inflytande ska finnas så nära dem som påverkas som möjligt. På så sätt stärker vi den kristna gemenskapen genom att låta inflytande och makt växa underifrån. Församlingen är således den självklara utgångspunkten för kyrkans arbete. Genom församlingens lokala arbete kan kyrkan bidra till ett öppet samhälle och vara en kraft för ökad integration, förståelse och tolerans.

Slutligen, vi vill att kyrkan ska göra sitt i den gröna omställning som hela samhället går igenom. Svenska kyrkan ska vara en grön folkkyrka som förvaltas på ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart sätt. Det åstadkommer vi genom att exempelvis satsa på förnybar energi som solenergi, vindkraft och laddstolpar.

Tack till Mikael Ladman för frågan och jag hoppas jag har i någon mån svarat på den. Och jag hoppas att så många som möjligt går och röstar i kyrkovalet i september.

Det här inlägget publicerades också i Fagersta-Posten.

, ,