Riva kyrkan eller behålla personalen?

En artikel i DN berättar om Gällivare församling och Allhelgonakyrkan som kan komma att rivas.

Framtiden för kyrkan är oviss. Först var planen att flytta kyrkan till det närliggande samhället Koskullskulle dit många hus från Malmberget redan flyttats. Men Gällivare församling tappar omkring 300 medlemmar varje år, vilket betyder nästan 900 000 kronor i förlorande intäkter årligen. De har därför behövt se över sina lokaler.

Kyrkorådets ordförande Tomas Junkaa menar att en avveckling av lokaler är bättre än att avveckla personalen.

– Vi räknar med att det kostar en miljon om året att driva en kyrka som vi egentligen inte behöver. Vi har hellre mer personal som kan vara aktiva i kyrkan än att sitta med tomma lokaler.

DN

Det är en situation vi känner igen så väl, tyvärr. Vi är väl knappt 2 000 medlemmar så mycket mindre än Gällivare, och har än så länge en hög anslutningsgrad, men principen är förstås densamma.

Kan det bli så att vi också står inför att stänga eller riva en kyrka? Att riva en kyrkan är drastiskt, men som det är så läggs en ökande börda för att underhålla våra kyrkor på församlingen utan att det kompenseras i samma takt.

Även om ingen kan förutse framtiden är det inga höga odds på att det kommer fortsätta och att då kommer det en dag förr eller senare en punkt där vi helt enkelt inte kan ta hand om kyrkorna.

Vad gör vi då?


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

%d bloggare gillar detta: