Rapport från kyrkorådet 2023-01-25

Vi hade kyrkoråd förra veckan, vilket jag skrev om tidigare. Här kommer en kort rapport.

Det var främst på några punkter det blev en hel del diskussion: ärende 9 om visitation, ärende 10 om lokalförsörjningsplan och ärende 11 om församlingsinstruktion.

Angående visitationen kommer den ske 15-17 maj med visitationsmässa söndag 21 maj. Ett schema för 15-17 har lagts fram vilket är fullt av aktiviteter och besök runt i pastoratet. Visitationen är ett sätt för stiftet att se hur läget är i pastoratet, vad vi kan behöva hjälp med, arbeta lite extra med, vad som fungerar bra osv. Man kommer prata med personal, förtroendevalda, besöka kyrkogårdar, kyrkor mm. Det är en ganska omfattande översyn över vad vi gör. Stiftet arbetar efter en viss modell som heter Johanna. Den pekar ut hur arbetet går till, vilket verkar vara väl genomtänkt och strukturerat (första gången för mig som jag upplever en visitation).

Jag får nog anledning att återkomma till visitationen. Min tanke är att försöka vara med på så mycket av visitationen som jag kan med hänsyn till jobb och annat. Du som församlingsmedlem kommer också få vara del av visitationen, främst då genom att komma på mässan 21 maj och den efterföljande visitationsstämman, båda sker i Kumla.

Lokalförsörjningsplanen är ett dokument där vi går igenom alla lokaler och fastigheter vi har, hur de används i dag, hur vi ser utnyttjande i framtiden osv. Det är ett sätt för oss att se över våra lokaler, vilket är speciellt viktigt för lokaler är en av de stora kostnaderna. Det är också en kostnad vi till stor del inte kan göra mycket åt (jag tänker på kyrkorna framför allt). Även om lokalförsörjningsplanen inte är klar kan vi väl säga att vi ligger ganska bra till. Vi har inte ett stort ”överskott” av lokaler och nyttjar de vi har på ett relativt bra sätt. Men det går förstås alltid att göra det bättre. Ett sätt att dra ned på kostnader vore t.ex. att flytta församlingsexpeditionen till Kila prästgård från Klockargården i Kumla. Det har sina avigsidor förstås och fungerar egentligen bara om vi kan sälja Klockargården (vi vill inte bli hyresvärdar). I dag finns ingen sådan aktuell lösning, men kanske något som kommer i framtiden. Vi vill då i alla fall vara redo för att flytta expeditionen. Det är en anledning till varför vi ser över uppvärmningen av Kila prästgård. Vi har inte landat i ett beslut, men bergvärme vore en bra lösning för en kostnadseffektiv och långsiktig uppvärmning. Men det är en stor investering och vi kanske kan hitta något som funkar kortsiktigt tills vi kan landa i en långsiktig lösning.

Församlingsinstruktionen ska uppdateras. Den ska uppdateras varje mandatperiod och vår nuvarande version finns att läsa här. Kom gärna med tankar och inspel. Den ska vara klar under våren och det finns ett utkast till ändringar. Ärligt talat blir det nog inga drastiska ändringar, men det är klart att det sker ändringar hela tiden i pastoratet vad gäller befolkning, medlemmar, företag, bostäder osv. Det får vi uppdatera och arbeta in. Sen ser vi inte att de huvudsakliga områdena vi fokuserar på i vår verksamhet, det som kallas Utvecklingsområden (”Fortsatt utveckling av gudstjänstlivet i våra tre församlingar” samt ”Fortsatt utveckling av lärande och undervisning för barn i skolan och församlingens verksamheter”) kommer ändras. Däremot tänker vi lägga till något om digital utveckling. Jag får återkomma till mer om det.

Det var de stora sakerna på detta rådsmöte.

Frågor eller kommentarer? Hör av dig!


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

%d bloggare gillar detta: