Hur vill Södersten ändra kyrkoordningen?

Det här är en replik på en debattartikel i Fagersta-Posten. Det finns också publicerat på deras webbplats.

Bengt Södersten, om alla är lika inför Gud, varför ska då inte partipolitik tillåtas inom kyrkan? Din argumentation faller på eget grepp. Och om nu partier inte skulle tillåtas ställa upp som nomineringsgrupper, hur tänker du dig ändra kyrkoordningen för att åstadkomma det? Jag tror att även om partier inte ställde upp i kyrkovalet så försvinner inte politiken från kyrkan. Även om jag inte ställde upp på en centerpartietlista så skulle jag likväl vara en centerpartist med allt vad det innebär. Alltså skulle jag då t.ex. vara lika lite benägen att samarbeta med SD i kyrkan som Annie Lööf är i riksdagen.

Sen förstår jag inte vad du insinuerar med att ”cirka 20 procent av svenska folket inte är välkomna till kyrkan”? Eller menar du att de som röstar på eller sympatiserar med SD inte skulle vara välkomna i kyrkan? I så fall, var får du det ifrån? Även om jag politiskt inte ser hur vi i Centerpartiet skulle kunna samarbeta med SD så betyder ju det inte att sverigedemokrater inte är välkomna i kyrkan. Klart de är välkomna om de vill arbeta för kyrkans bästa. Även om jag inte håller med SD i det mesta så tror jag ändå deras kandidater vill kyrkans bästa utifrån sina utgångspunkter.

Den öppna folkkyrkan, tillgänglig för alla, som med kraft verkar för alla människors lika rättigheter och värde samt bejakar demokrati, inkludering, öppenhet och tolerans, är viktig för oss i Centerpartiet. Vi står också för en grön folkkyrka som förvaltas på ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart sätt, med målet att bli klimatneutral senast 2030; en modig folkkyrka med tydlig röst för människorna, i samhället och den offentliga debatten, och som genom diakoni omsätter Guds ord till handling; en folkkyrka nära människor i alla åldrar, i hela landet, som genom församlingen är närvarande i vardagen i både glädje och sorg, och som med tillförsikt undervisar och missionerar i kristen tro och tradition; och engagerande folkkyrka som värnar och utvecklar ideella krafter för ökad delaktighet, både här hemma i församlingarna och ute i världen, i gudstjänstliv såväl som i lokalt utvecklingsarbete.

Bengt Södersten, till slut hoppas jag att du ändå håller med om att så många som möjligt röstar i kyrkovalet.