Hur gick det?

Dagen efter valdagen och dags för att fundera lite på valresultatet. Hur gick det egentligen? Jag kommer fokusera på hur det gick lokalt i pastoratet, i alla fall i det här inlägget.

Så här ser det preliminära resultatet ut i Kumla-Tärna-Kila.

Det första vi bör notera är ett minskat valdeltagande, ett fall med tre procentenheter. I antal röster minskade valdeltagandet från 389 avgivna röster till 318. Antalet röstberättigade minskade från 1789 till 1697. Vad som ligger bakom minskningen i antalet röstberättigade kan vi bara sia om, men en kombination av aktiva utträden och medlemmar som har avlidit är nog en bra gissning.

Som du kan se har inte mandatfördelningen ändrats mycket. S har tagit ett till mandat, lite lustigt för de är bara tre personer på listan. Vi förlorade ett mandat, det som gick till S, och Posk står kvar med sina fem mandat.

Vi i Centerpartiet minskade i antalet röster från 171 till 132, en ordentlig minskning. Men att tappet bara blir ett mandat får vi nog anta har med det minskade valdeltagandet att göra.

Likaså minskar antal röster för Posk, från 106 till 96.

En valförlust för oss i Centerpartiet alltså, det kan ingen förneka, men nu gäller att börja jobba för kyrkans bästa, tillsammans. Nya fullmäktige tillträder väl mot slutet av året gissar jag.

Kryssen dröjer ungefär en månad säger kyrkan. Först då vet vi vilka som kommer in i fullmäktige. Det ska bli spännande.