Första kyrkofullmäktige och en stor ära

I går var det första kyrkofullmäktige för mig i Kumla-Tärna-Kila pastorat, alltså första fullmäktige för den nya mandatperioden. Från kyrkoherde Per Alkstål fick vi veta att ytterligare restriktioner pga pandemin är att vänta, och det kom nyheter ny på morgonen. Hur det påverkar vår verksamhet vet vi inte än, men det finns förstås risk för att alla gudstjänster i våra kyrkor får ställas in. Tråkigt förstås men bättre vara försiktig, tycker jag.

Vi är ett litet pastorat med små församlingar (jag fick höra igår att Tärna församling är minst i stiftet men har den högsta anslutningsgraden). Det ger förstås en närhet till verksamheten som inte går att i större sammanhang men också begränsningar i ekonomi, personal och annat.

Jag fick den stora äran att bli utsedd till kyrkorådets ordförande för mandatperioden. Jag har inte suttit i kyrkoråd tidigare så det är nytt och spännande och speciellt att vara ordförande. Det kommer ta ett tag att förstå vad det innebär men jag ser fram emot det.

Vad gäller vad vi ska ta oss an finns det mycket att välja mellan. Pastoratet har förhållandevis god ekonomi, men det finns förstås utmaningar som vi måste ta tag i. Bland de första punkterna för kyrkorådet att arbeta med finns lokalförsörjningsplan (vilka lokaler behöver vi, till vad, och finns det lokaler vi kan avyttra) och församlingsinstruktion (den aktuella finns här). Men allt det återkommer jag till, Per och jag ska träffas om ungefär en vecka och snacka lite och planera.

, , ,